Project Description

SHORECLUB RESIDENCE

Our clients, after returning back to Seattle from their two-year assignment in Hong Kong, purchased property on Mercer Island with the goal to make it their permanent residence. We were selected to work collaboratively with McCullough Architects and JayMarc Construction to create a Northwest Modern home of timeless design. One where every square inch had purpose and function, where people could gather and get away and where they could maximize enjoyment of the view. One last, important and unique request from our clients was to include a large functional movement gym.

The property is perched high above Lake Washington with sweeping views of Mt. Rainier. The architecture of the home was designed to unite the interior and exterior living spaces in an organic and seamless approach. Although it was to be a modern light filled structure, it was also important to our clients that it be a warm and family centered home. With this in mind, our aesthetic goal was to let nature be our guide for selecting colors, finishes and textures while also infusing playful hues that reflected the youthful and vibrant character of our clients.

For the upper floor/main living space we chose rich mossy greens, creams and caramel hues for the color palate. We used wide European oak planks for the flooring throughout, rift oak for the kitchen cabinets and honed white glass for the kitchen backsplash. We then layered in with textures like boucle, leather and velvet fabrics and used metal and brass for tables. For the light fixtures we chose handblown glass, brass and a custom selenite halo.

Located on the lower level is the mudroom, children’s rooms, playroom, and 500 square foot movement gym. To give this level a special feeling of its own, we paid attention to fresh, happy, playful colors and finishes. We used crisp white paint throughout and glossy nautical blue penny tiles in the boy’s bathroom. Colorful pops of oranges and blues were used on the furnishings and art while keeping natures lovely greens in the outdoor garden as the backdrop. The result is a casual vibrant place where kids and parents want to hang out together. The movement gym comes equipped with the bright orange monkey bars, climbing rope and even a water fountain. One side of the movement gym is covered in the original exterior wood siding reclaimed from the prior home on site. Even the gym has the warmth of the nature inside.